Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kotel EKG 10

22. 2. 2019
Teplovodní kotel  EKG 10 na kusové dřevo, brikety a piliny je zdroj tepla pro ústřední vytápění objektů, případně může sloužit jako zdroj tepla pro technologické účely.  Kotel je válcového tvaru o vnějším průměru  650 mm a výšce 2 150 mm.  Stěnu kotle tvoří vodní dvoustěna na jejíž vnitřní straně dochází k přestupu tepla ze spalin do vody.  Vnější strana je opatřena tepelnou izolací  s finálním povrchem z hliníkového eloxovaného plechu .  Kotel je vybaven dvěma dvířky, horní  s vnitřními rozměry   270 x 300 mm, dolní 270 x 180 mm.  Spodní slouží k vybírání popele, horní k nakládání paliva.  Uprostřed spalovacího prostoru je umístěna teleskopická trubka zakončena v dolní části masivním litinovým křížem s výdechovými otvory pro spalovací vzduch.  Do teleskopické trubky je přiváděn ventilátorem přes horní komoru  spalovací vzduch. Teleskopickou trubku  lze  pomocí lanka zvednout do horní polohy ( do úrovně horních dvířek ).
Zatápění se provádí následujícím způsobem. Do kotle se naskládá horním otvorem kusové dřevo. Způsob naložení kotle a kvalita dřeva a jeho vlhkost  jsou rozhodujícím faktorem pro délku hoření kotle. Nejlepšího výsledku se dosáhne při použití polen dlouhých cca 40 cm. Spodní řadu polen je možné založit spodními dvířky.  Takto  vyskládáme palivo až po horní dvířka. Na konec dáme papír a třísky pro zapálení.  Odjistíme lanko a spustíme – položíme-  litinový kříž pro přívod vzduchu na palivo. Palivo odhořívá  od  shora dolů a litinový kříž se vlastní vahou udržuje neustále na palivu. To znamená, že spalovací vzduch je po celou dobu provozu  přiváděn do centra hoření.   Zapneme automatickou elektronickou regulaci. Zapálíme a zavřeme dvířka. V průběhu hoření nelze dvířka kotle otevírat.  Výkon kotle je řízen automatickou regulací.   V návaznosti na teplotu výstupní vody z kotle jsou měněny otáčky ventilátoru a tím i množství spalovacího vzduchu. 
Pro lepší zátop a pohodlnější obsluhu kotle je vhodné umístit do obtoku   na kouřovodu  spalinový ventilátor a uzavírací klapku.  To znamená, že kotel lze provozovat jako samotížný nebo s nuceným odvodem spalin.   
 
Jmenovitý příkon:  9,8 kW
Maximální příkon: 18,4 kW
Výška: 2 210 mm
Požadovaný tah komínu: 25 Pa
Hmotnost: 285 kg